Wednesday, 5 June 2013

S E M A K



Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi maha Penyayang..


arghhh!! Semakin bersemak blog ini.. zapp! Zapp! *tebas semak* :p
Dah lama tak update.. bukan tak nak.. selalu je berjalan-jalan di blog-blog orang..
Tapi mood blogging dah lama tak muncul..yang hanya adalah mood cool blog-ing.. *erk?


“Apabila lalang semakin meninggi di halaman rumah dan semakin menyemak di depan rumah, ia dipanggil semak

Hypothesis: Semak.. semakin banyak yang menyemak di fikiran seseorang.. semakin semaklah muka mereka.. eh?


Nak jadikan ceritanya sekarang ni mengikut keaadaan disekeliling saya, kebanyakan mahasiswa mahasiswi semakin semak..

Assignment semakin menyemak..arghh!!

Presentation weh!! Semak.. semak..

Exam dah dekat?? Ahh.. semak!!

Duit semakin nipis.. ahh.. senak!! Hohoho


Lalang kalau dah bersemak kat depan rumah selalunya kita tebas guna sabit je..
Tapi kalau fikiran semak kita nak tebas guna sabit jugak ke dik?

Jangan.. ada cara yang lebih mudah daripada tu..
‘disebalik kesusahan pasti ada kesenangan’
‘disebalik kesemakan pasti ada kecerahannya’ insyaAllah..

Apapun balik pada diri kita..
salah satu sifat orang yang beriman adalah sentiasa tenang.. tapi disebalik ketenangan, mesti ada usaha macam mana nak atasi kecelaruan yang hinggap difikiran :)
Mintalah ketenangan pada Allah..insyaAllah everything will be okeh!
Sibuk bukan alasan..
Buat kerja dalam keadaan celaru sangat tak nikmat..
Yang penting tenang tapi cepat.. itu yang kita cari..

Conclusion: Hypothesis di’reject’ wohooo~.. konklusinya, kalau seseorang itu berasa semak macam mana pon.. tapi dia sentiasa mengingati Allah, insyaAllah.. hatinya akan menjadi tenang.. dan secara automatiknya, muka yang bersemak pon akan semakin cerah.. tak payah guna produk kecantikan ke hape ke.. tapi kalau tambah dengan perencah senyuman lagi okeh ..hoho..dengan senyum, ia akan menyebabkan cas-cas dalam badan kita menjadi positif..insyaAllah..jadi senyumlah~ :)


 "ASSIGNMENT BANYAK, EXAM DAH DEKAT? TENANG DAN BUAT" :)


‘nak seribu daya.. tak nak seribu dalih’

FIGHT! :)

wallahu'alam..

assalamualaikum :)


"kadang-kadang semak-semak macam ni kami berasa selamat dan kami berasa bahagia" -kucings
TAPI....


adakah kesemakan di dekstop ini memberi kebahagiaan buatku..huhu..
insyaAllah..yang terbaik dari Allah :)

No comments:

Post a Comment